Van job posting naar structureel werven

Le Blanc Advies – Een meesterlijk merk in alle opzichten

Le Blanc Advies helpt bij de  digitalisering van (semi-)overheid. Dit doen zij door specifieke expertise te leveren: de analyse en architectuur van business en informatie. De organisatie was zoekende toen ze bij ons aanklopte. ‘Structureel nieuwe medewerkers aantrekken’, was de wens en aanleiding van onze kennismaking. Hoe hielpen we ze met dit vraagstuk?

Structureel werven begint bij een goede basis, en niet bij middelen zoals het maken van een werkenbij-website, het plaatsen van vacatures of het (online) promoten ervan… Doorlopend nieuwe medewerkers aantrekken begint bij een sterk werkgeversmerk, ofwel bij de ontwikkeling van een “employer brand”. Een merk met een duidelijk, onderscheidend, authentiek verhaal en beleving. Een merk waarvan je wil dat je doelgroep denkt: ‘hier wil ik werken, dit past bij mij!’

Terug naar de basis

Om dit voor Le Blanc Advies te realiseren, moesten we eerst nog één stapje terug, terug naar het corporate merk. Want als je besluit te bouwen aan een werkgeversmerk, dan is één van de belangrijkste uitgangspunten dat er een stevige fundering ligt. Dat je werkgeversmerk in lijn ligt met je sterke, onderscheidende kern: jouw corporate merk.

De fases op een rijtje:

1

Ontwikkeling van corporate brand aan de hand van online marktonderzoek en strategische sessies met de directie en het kernteam.

2

Optimalisatie corporate middelenmix aan de hand van tactische quick wins.

3

Ontwikkeling employer brand aan de hand van online marktonderzoek, interne interviews en strategische sessies.

4

Inzet optimale employer brand middelenmix en een doorlopende optimalisatie en bijsturing.

Corporate merkidentiteit: bijzonder in de kern

Tijdens de strategische sessies voor het corporate merk van Le Blanc Advies kwamen vele voorbeelden van de identiteit en cultuur, ideeën over de koers en eerdere ervaringen boven tafel. Deze input legden wij naast onze bevindingen over de veranderende markt, de concurrentie en de doelgroepen en we toetsten deze bij hen. Al snel werd duidelijk dat Le Blanc Advies een bijzondere partij is. We constateerden ook dat er duidelijke, onderscheidende kenmerken zijn die nog niet in de communicatie naar buiten benut werden. Hun verhaal was eigenlijk nóg mooier dan ze zelf wisten te uiten. Wij hielpen hen daarbij en verwoordden het: Meesters in Analyse en Architectuur van Business en Informatie.

We omschreven de doelgroep: (semi-)overheid. En beschreven wat Le Blanc zo bijzonder maakt: hun betrokken, mensgerichte cultuur en hun verbindende rol. Dat bleek altijd zo te zijn geweest en zo te moeten blijven. We vonden het unieke en overstijgende in hun verhaal en legden de kern bloot: de stip op de horizon van Le Blanc is ook de einddoelstelling van haar klanten. Daarmee werd de visie van Le Blanc Advies, ook de klantbelofte: “Samen naar een goed geïnformeerd Nederland”.

 

“Door je geschiedenis te kennen, ken je je kracht, kun je je verhaal vertellen en ontdek je de toekomst.”

 

De eerste zoektocht kon worden beëindigd, het corporate merk was een feit. Voor Le Blanc Advies was het van belang om snel de aangescherpte positie in de markt te claimen. Om het verhaal goed, snel en zorgvuldig te vertellen voerden we in de communicatie “quick wins” door, zowel online als offline, in tekst en beeld. Na deze eerste mijlpaal waren we klaar voor de volgende stap: het ontwikkelen van het werkgeversmerk.

Je persoonlijkheid als werkgever

Er lag nu een fantastische basis om het werkgeversmerk te vormen. We wilden de werknemers van Le Blanc ook meenemen: wie zijn dat, wat beweegt hen, wat drijft hen? De uitkomst in een ademteug: Persoonlijke aandacht. De vrijheid om jezelf te zijn. En ruimte voor ontwikkeling en opleiding staan centraal bij Le Blanc Advies, als sterk werkgever. Want alleen met tevreden medewerkers, werk je samen naar een goed geïnformeerd Nederland.

De ontdekkingsreis werd verplaatst naar de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt: wat doen concurrenten (wel en niet) op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie? We beschreven de reis die kandidaten maken, welke beleving hebben zij, welke overwegingen zijn belangrijk om te komen tot sollicitatie, welke contactmomenten kunnen we creëren en welke middelenmix is ervoor nodig?

Het plan kon worden geschreven. De arbeidsmarktcommunicatie van Le Blanc ontwikkelde zich van ‘traditioneel recruitment’ naar een stevige aanpak met een goed onderbouwde employer brand strategie. Geheel gebaseerd op wie Le Blanc is, wat er in de omgeving van Le Blanc gebeurt én in lijn met haar typische kandidaten en de bijbehorende karakteristieken, behoeften en ambities.

De vacatures zijn toegespitst op de candidate persona's, die na interviews met werknemers van Le Blanc zijn ontwikkeld.
Bekijk www.leblancadvies.nl en www.werkenbijleblanc.nl om zélf te ervaren hoe corporate en employer brand in elkaar verweven zijn.

Eerste resultaten

Naast een geweldig leerzaam traject over het vakgebied, de organisatie en hoe Le Blanc op unieke wijze haar klanten helpt, bracht het ontwikkelen van corporate en employer brand ook resultaat. De eerste cijfers van de uitrol van het employer brand:

  • Eigen en toekomstgerichte employer brand strategie met richting voor team en directie.
  • Concrete candidate persona profielen
  • Werken-bij website, ingericht op de candidate journey: werkenbijleblanc.nl met 500+ websitebezoeken
  • Zichtbaarheid en naamsbekendheid campagnes op linkedin voor merkbekendheid, overweging én betrokkenheid: 79.000+ bereikte personen op Linkedin
  • Structureel een handvol interessante sollicitanten per maand