De Visies Van het team

Blijf jij scherp op je recruitment tactiek en strategie? Zie jij kansen en groeimogelijkheden?

We delen graag onze visie:

How To: Werving Scholieren

De werving van leerlingen is voor veel scholen een continue strijd. Wat is belangrijk in de keuze voor een middelbare school? Uit onderzoek blijkt:

• Reisafstand (gemiddelde afstand tussen eerste voorkeursschool is 3,8 km)
• Kunnen opstromen (tegenstelling: men wil niet kunnen afstromen)
• Zichzelf thuis kunnen voelen en herkennen in huidig type leerlingen
• Gemiddelde eindexamencijfer

 

Houd daarnaast rekening met de drie typen schoolkiezers die er zijn:
1. De groep die kiest op basis van interesse en persoonlijkheid
2. De groep die kiest op basis van wat ze horen over de goede reputatie van de school
3. De groep die kiest voor een school dichtbij of een school die onderdeel uitmaakt van een sociale omgeving

 

Je kunt je dus afvragen of je iedere schoolkiezer kunt helpen in hun keuze. Maar, deze informatie kan ook helpen out-of-the-box te denken: zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden om niet zozeer de afstand, maar wel de reistijd te verkorten? Kun je jouw potentiële leerling helpen zich thuis te laten voelen door hen bijvoorbeeld d.m.v. een enquête over hun interesses/persoonlijkheid inspraak te geven op schoolactiviteiten? Of door hen al laagdrempelig, voortijdig met elkaar in contact te laten komen?

 

Wat is jouw meest out-of-the-box wervingsoplossing?

IKEA: Recruitment op toilet

Onze communicatieadviseur Gemma Turkesteen kon het niet weerstaan een selfie te nemen in het toilet van IKEA, maar of ze het recruitment geslaagd vindt? Lees hier haar visie.

 

“Werken bij IKEA Utrecht? Het jasje zit me niet als gegoten, maar toegegeven: het valt op, dat is zeker. En je kunt het niet laten om éven te kijken hoe het staat.

 

Maar is de wc de juiste plek voor deze uiting, in deze vorm? Waarom niet op een plek waar je in de toekomst daadwerkelijk zou werken?

 

En ook: Wat is je unieke boodschap? De waarom? Of teer je alleen op het feit dat je al een sterk merk bent?

 

En, sluit het aan met de overige middelen? Wanneer ik naar de website surf die op de spiegelsticker staat, kom ik op een pagina die in mijn ogen is ingericht op een ander soortige campagne: “Wat is jouw UPPDRAG (persoonlijke missie)?”

 

Veel clichématiger kun je het wat mij betreft niet krijgen. Behalve de leuke IKEA-twist die ze eraan hebben gegeven (waardoor het minder goed leesbaar wordt), kan deze vraag door iedere werkgever worden gesteld. Draagt dit bij aan het verhaal van IKEA als werkgever? Raakt dit echt? Wat mij betreft mag het concreter: Waar draag ik aan bij als ik in dienst kom bij de IKEA? Waar sta ik dan voor? Wat brengt het mij?

 

Ik zie genoeg kansen en zou graag eens om tafel willen.”